Proteinele sunt cele mai importante componente pentru corpul nostru , deoarece se gasesc in toate celulele si participa la formarea organelor, creierului, glandelor, nervilor, hormonilor si enzimelor. Este nutrientul de baza, este materialul de constructie care formeaza structura organismului nostru.
Proteinele trebuie consumate in cantitatile zilnice adecvate nevoilor noastre, aceasta va depinde de activitatea noastra fizica, tipul de proteine, cum ar fi: proteinele animale sau proteinele vegetale care sunt consumate sau masa corporala pe care o detine.
Iata cele 10 beneficii pe care le putem obtine din proteine:
1- Pierdere in greutate perceptibila intr-un timp scurt cu o dieta saraca in carbohidrati si bogata in proteine. Odata cu limitarea carbohidratilor, organismul incepe sa arda grasimile, oferind energie, in timp ce proteinele iti intaresc muschii.
2- Este responsabil de reinnoirea si repararea tesuturilor din corpul uman (piele, par).
3- Regleaza caldura corpului , producand, la randul lor, energie pentru aceasta, putand furniza pana la 4 kcal de energie pe gram.
4- Se ocupa de procesele chimice ale organismului precum: crearea de enzime, hormoni, creeaza anticorpi si regleaza factori impotriva agentilor straini si infectiilor.
5- Elimina deseurile din organism.
6- Ajuta la prevenirea bolilor , deoarece este una dintre componentele sangelui, cum ar fi hipotensiunea, anemia.
7- Deficienta acestuia ar provoca leziuni ale sistemului imunitar , probleme de crestere sau alterari intelectuale, in cazul copiilor sau probleme de dezvoltare la fat in cazul femeilor insarcinate.
8- Ele determina forma si structura celulelor si directioneaza aproape toate procesele vitale.
9 – Mentine o senzatie de satietate mai mult timp . Deoarece proteinele sunt molecule complexe, organismul dureaza mai mult sa le proceseze. Prin urmare, este o sursa de energie mai lent si de durata mai lunga decat hidratii.
10- Ofera 4 kcal pe gram.
Consumul sau in exces este daunator sanatatii , deoarece proteinele nu se pot acumula in organism ca atare, astfel incat acestea vor fi transformate in grasimi pentru a se acumula ulterior ca atare.
Cand cautati alternative alimentare bogate in proteine, asa cum am spus anterior, acestea pot fi de origine animala : oua, carne, peste si produse lactate. Origine vegetala : soia, nuci, ciuperci, leguminoase si cereale.
Recomandare pentru un aliment bogat in proteine de origine animala, bogat in proteine si sarac in grasimi, este lomo embuchado , acesta contine 50 de grame de proteine si doar 8 grame de grasimi. Recomandat in orice dieta saraca in grasimi si bogata in proteine.
Soia este bogata in proteine de origine vegetala, contine aproape 37 de grame la 100 de grame de soia, aceasta este foarte hranitoare si contine majoritatea aminoacizilor esentiali, la aceeasi greutate soia contine de doua ori mai multe proteine decat carnea, de 4 ori oul. proteine si de 12 ori mai mari decat laptele.
Din acest motiv este indicat sa mergi la un profesionist expert in nutritie, in acest fel in conceperea planului tau nutritional poti controla cantitatea zilnica de alimente bogate in proteine pentru o alimentatie sanatoasa si echilibrata.